Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm carne albă în cantităţi mai mari faţă de cea roşie, carnea slabă să fie preferabilă celei grase, iar peştele să nu lipsească din alimentaţie datorită conţinutului de acizi graşi esenţiali omega-3.
Carnea de peşte este comparabilă cu a celorlalte animale în ceea ce priveşte compoziţia. Ea este mult mai uşor de digerat decât carnea de vită, de porc, de oaie sau de pasăre deoarece nu conţine ţesut colagen fibros.
Peştele, pe care ar trebui să-l consumăm de cel puţin 2-3 ori pe săptămână, este o sursă importantă de proteine, cu o valoare nutritivă înaltă, conţinând toţi aminoacizii esenţiali.
Grăsimea este distribuită în musculatura peştelui sau este localizată în ficat, conferindu-i acestuia frăgezime. În categoria peştilor slabi (< 4% grăsime) intră merluciul, codul, bibanul, stavridul, ştiuca, şalăul.
Speciile de peşte gras (> 8% grăsime) includ: heringul, somonul, macroul, sardinele, sturionii, scrumbia, tonul. Somnul este un peşte semigras, cu un conţinut de grăsime între 4% şi 8%.
Caracteristică este proporţia mare de acizi graşi polinesaturaţi şi în special omega-3. Speciile de peşte gras sunt cunoscute a fi foarte bogate în vitaminele A şi D. De asemenea, conţinutul în vitamine din grupul B este unul semnificativ. Vitamina C se găseşte doar în ficatul de peşte şi în carnea de somon.
În ceea ce priveşte conţinutul în minerale, calciul şi sodiul sunt variabile în funcţie de specie, iar conţinutul în fosfor este extrem de important, fiind în medie de 250mg/100g. Fierul este şi el prezent, dar la un nivel inferior celui din carnea mamiferelor şi păsărilor.
Peştele are un conţinut scăzut în grăsimi, dar unul crescut în apă comparativ cu celelalte specii, având astfel o valoare energetică relativ scăzută. Înlocuirea cărnii cu peştele în alimentaţie reprezintă o metodă bună de a reduce aportul de grăsimi saturate şi de a suplimenta cantitatea de acizi graşi omega-3.
Crustaceele, cum sunt racii, homarii sau creveţii, sunt bogate în proteine şi conţin o cantitate redusă de grăsimi. Conţinutul lor în săruri minerale este relativ mare, în special în magneziu şi calciu. În ceea ce priveşte conţinutul în vitamine, este de menţionat prezenţa vitaminei A în carnea de crab şi a vitaminelor din grupul B în carnea crustaceelor, în general.
Peştele slab poate fi consumat zilnic şi mai ales în curele de slabire, având un conţinut caloric redus (80-110 calorii/100g).