usturoi
Usturoiul este o plantă medicinală, alimentară şi condiment, având un bulb alcătuit din mulţi căţei înveliti individual în cate o formaţiune membranoasă.
Usturoiul conţine săruri minerale, inulină, microelemente, un complex de vitamine (A, B, PP, C) şi două substanţe specifice, cu efecte antibiotice – alicina şi garlicina.
Este alimentul perfect pentru a da gust mancarurilor fara a folosi aromatizanti artificiali.Dincolo de savoarea minunata pe care o da preparatelor, usturoiul aduce si nenumarate beneficii pentru sanatatea organismului:
-intareste sistemul imunitar.
-imbunatateste sanatatea inimii.
-usturoiul tocat elibereaza un compus care actioneaza precum un antibiotic.
-contine vitamina B6 si ajuta la prevenirea mai multor forme de cancer.
-este ideal pentru diabetici deoarece are proprietatea de a regla nivelul glicemiei.
-detoxifiaza organismul, ajutand ficatul sa elimine toxinele.
-ajuta la tratarea acneei. Daca si voi suferiti de aceasta problema, taiati un catel de usturoi pe din doua si tamponati usor zona afectata. Antioxidantii vor elimina bacteriile si vor vindeca locul cu pricina.
– amelioreaza efectele Psoriazisului.
-ajuta la tratarea rapida a herpesului bucal.
– reduce nivelul de colesterol din organism.
-are proprietati afrodisiace.
-previne si trateaza gripa si raceala. Este de mare ajutor in vindecarea afectiunilor sistemului respirator.
-combate viermii intestinali si parazitii.
-trateaza infectiile fungice.
-ne ajuta sa scapam mai repede de kilogramele in plus, stimuland metabolismul.
-imbunatateste circulatia sanguina si absorbtia de fier.
-ajuta corpul sa lupte impotriva alergiilor.
-ajuta la tratarea ranilor. Se spune ca soldatii, pe campul de lupta, obisnuiau sa-si trateze ranile deschise cu usturoi crud.
-reduce tensiunea arteriala.
-trateaza durerile de dinti. Atunci cand simti ca dantura va doare, puneti un catel de usturoi zdrobit pe locul cu pricina. Totusi, nu-l lasati sa actioneze foarte mult timp pentru ca poate fi iritant pentru gingii.
usturoiul 2Supradozajul sau consumul de usturoi de culoare galbenă sau încolţit cauzează vomă, arsuri gastrice, sindrom dispeptic, sângerări sau greţuri.

Consumul de usturoi este contraindicat mamelor  care alăptează deoarece modifică gustul laptelui şi poate provoca colici bebelusului.

De asemenea, este contraindicat persoanelor cu intoleranţă digestivă la usturoi şi celor care iau medicamente anticoagulante.

Mirosul neplăcut de usturoi poate fi îndepărtat mestecând puţin pătrunjel, mărar, mentă, anason, fenicul, busuioc, coriandru sau  ienupăr.

usturoiul

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *