Familia e cea mai importanta in viata unui om. Sau macar asa ar trebui sa fie. O familie unita si iubitoare creste la randul sau oameni capabili sa transmita iubire, compasiune si intelegere.
Timpul trece cu repeziciune si copiii devin adulti, adultii devin parintii iar parintii devin batrani la randul lor. Ingrijirea unui parinte batran nu ar trebui sa fie o povara pentru nimeni avand in vedere schimbul de roluri pe care ni-l asumam tacit fiecare din noi. Ei ne-au invatat sa folosim o lingura, noi ii invatam sa foloseasca Skype.
Exista insa unele situatii care depasesc domeniul adaptarii la noile tehnologii. Ce facem cu parintii nostri cand se imbolnavesc? Cum trebuie sa abordam situatia pentru a le asigura lor un mediu cald si primitor si pentru a ne asigura pe noi insine ca nu vom trai fiecare zi cu dorinta de a fugi cat mai departe?
Citeste mai jos cateva sfaturi ce te pot ajuta atunci cand e vorba despre ingrijirea unui parinte.
- Este admirabil sa vrei sa renunti la locul de munca pentru a te dedica exclusiv ingrijirii parintilor batrani. Insa trebuie sa iei in calcul faptul ca piata locurilor de munca nu este mereu prietenoasa, iar o pauza de cativa ani nu-ti poate garanta un loc de munca atunci cand vei hotara sa revii la lucru.
- Acelasi lucru se poate spune si despre beneficiile aditionale ce vin cu un loc de munca stabil. O parte din salariul tau este folosit pentru platirea asigurarii de sanatate, de viata sau a pensiei private. Daca renunti la salariu, renunti si la ele.
- Stabileste un buget de ingrijire. Cel mai simplu este sa scrii toate cheltuielile pe care le faci precum si bugetul alocat ingrijirii. Asa vei putea aproxima viitoarele cheltuieli si te vei putea pregati pentru ele.
- Daca e gratis, e pentru tine! Poate suna putin meschin dar daca parintii tai pot beneficia de servicii gratuite de sanatate, de ce nu? Astfel de servicii te pot ajuta foarte mult atat din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere emotional.
- Nimeni nu le poate face pe toate. Nu elimina din start folosirea unui profesionst care sa poata crea un plan de ingrijire sau sfaturi utile ce iti pot usura munca. Iar daca tu nu te simti pregatit/a pentru a-ti asuma o responsabilitate atat de mare, poti angaja un profesionist care stie cum trebuie sa se comporte intr-o astfel de situatie.
- “Casa parinteasca nu se vinde” spune un cantec drag mie. Insa ce te faci cand intretinerea casei parintesti iti ocupa prea mult timp, energie si bani? Desi caminele de batrani nu sunt percepute ca locatii de vacanta pentru batrani, acestea reprezinta de fapt mici comunitati unde batranii pot socializa, pot participa la diferite activitati si pot fi supravegheati si ingrijiti constant.
- Aminteste-ti ca parintii tai au fost acolo mereu, te-au sprijinit, te-au iubit si te-au incurajat atunci cand toate lucrurile pareau sa nu aiba nicio solutie. Arata-le dragostea ta, recompensandu-i prin aceleasi gesturi pline de caldura si intelegere.
-
Nimeni nu a spus ca ingrijirea batranilor este usoara insa este important sa incercam sa folosim acest prilej de a ne bucura de prezenta parintilor nostri cat inca se poate. Totodata, o astfel de experienta trebuie sa ne faca sa gandim: noi suntem pregatiti pentru batranete? Niciodata nu strica sa faci economii, iar o sursa de venit extra se poate dovedi a fi foarte utila atunci cand vine vorba de timpuri mai putin prietenoase!